Jos haluatte tilata OECD sertifioitua C-1 luokan FINOLA-kylvösiementä, klikkaa tästä tilauslomake pdf-versiona.

Tilaukset voi myös laittaa sähköpostitse: Anita Hemmilä Finola Oy, Kuopio <anita "at' finola.fi>

Puh. 040 5678011, Anita on tavattavissa parhaiten klo 12 – 16.

Kesäisin ja keskitalvisin käyttäkää mieluummin sähköpostia.    

Perustietoa FINOLAn viljelystä

Klikkaa tästä: pdf FINOLAN kasvusta 120 päivän aikana (sisältää valokuvia,
englanninkielinen tekstitys; 2.5 Mb)

Klikkaa tästä: pdf Tyypillisiä ongelmia FINOLAN kasvatuksessa (49 kB).

Noora Norokytön kirjoittama, Turun ammattikorkeakoulun Hyötyhamppu-hankkeen
yhteydessä tuotettu vljelyopas. Klikkaa tästä: http://julkaisut.turkuamk.fi/isbn9789522164148.pdf

===================================================================================

Käytännön maamiehen tekemä tietoisku FINOLA-öljyhampusta.

Videon kuvattiin Västankvarnin Peltopäivänä Inkoossa 6.7.2017. Haastattelijana tomittaja Annaleena Ylhäinen, KM ja KMVET. Linkki YouTube-videoon (3:22 min):

https://www.youtube.com/watch?v=OBf_8bCAdB4

===================================================================================

Hankasalmen Hamppuprojektin 20-vuotisjuhlaseminaari

Juha Sorsan tekemä kooste katsottavissa tässä osoitteessa (noin 47 min):

 https://youtu.be/UISTCMbNwrw

ja Juhan viljelyvinkit-video on nyt myös netissä, täällä (noin 31 min):

https://youtu.be/PgdsWCjvjj8

Kiitos Juha!

Hankasalmen Hamppuprojektin 20-vuotisjuhlaseminaari pidetään lauantaina 17.10. klo 11 – 15.45. Hallan tuvalla, Hankasalmen museokylä, Kirkkorannantie 2, Hankasalmi kk. Seminaarin alkuosa pitää sisällään muistelon Hankasalmen hamppuprojektista sekä esityksen FINOLA-öljyhampusta. Finola ky:n tarjoaman lounaan jälkeen on hampun parissa toimivien yritysten paneeli. Mukana on sekä elintarviketuotteistajia, eläinrehutuotteistajia että kuituhamppuyritys. Seminaarin jälkeen vierailla on mahdollisuus ostaa tuotteita hampputuotetorilta klo 15.45 – 17.30. Tarkempi ohjelma liitteenä.

klikkaa tästä ohjelma pdf-versiona.

Tiedustelut ja ilmoittautuminen seminaariin sähköpostitse: anita@finola.fi tai puhelimitse ennen seminaaripäivää (klo 12 – 18): 040 5678011. Huom! Seminaariin on paikkoja vain rajoitetusti.

Juhlatoimikunnan puolesta: 

Anita Hemmilä ja Jace Callaway, Finola Oy

Ulla Kolehmainen ja Hankasalmen kotiseutuyhdistys

================================================

Savon Sanomat 16.4.2013 Kotimaisesta hampusta kypsytellään vientituotetta. Teksti Janne Laitinen

Kylvösiemen 1/2013 Hampusta on moneksi. Teksti ja kuvat Raimo Nordman

Savon Sanomat 11.5.2011, Kotimaiselle öljyhampulle saa tänä vuonna taas EU:n maataloustukia. Teksti Janne Laitinen

Savon Sanomat 11.11.2010, ”Hampputohtori” suunnittelee tuotannon laajentamista. Teksti Janne Laitinen

FINOLA takaisin EU:n tuettavien kasvien listalle!

Ohessa FINOLA tukikelpoisuusasetus 331/2011 ja viinin raivauksiin perustuva talousarviomäärärahojen muuttuminen (307/2011)

EU-komission äänestyksessä 23.2.2011 palautettiin FINOLA EU:n suorien tukien viralliselle tukikelpoisuuslistalle. Virallinen tiedottaminen asiasta tapahtuu maaliskuun puolella. Tuki koskee ainoastaan Suomessa tapahtuvaa viljelyä. Myös Ruotsi ja Viro ovat ilmaisseet halunsa tuen palauttamiseen. FINOLA palauttaminen EU:n tukikelpoisuuskasvien listalle on ensimmäinen kerta, kun kerran listalta poistettu kasvi palautetaan sinne.

Suomalainen FINOLA on ainoa EU:ssa rekisteröity öljyhamppulajike. Se lisättiin EU:n tuettavien kasvien listalle vuonna 2003 sen läpäistyä tarvittavat kelpoisuustestit. Vuoden 2006 jälkeen FINOLA poistettiin EU:n tukikasvien listalta, koska joidenkin maiden muutamissa näytteissä sen THC-arvot hiukan ylittivät sallitut määrät. Suomen Maa- ja metsätalousministeriön vuosina 2009 ja 2010 suorittamat kenttäkokeet osoittivat kuitenkin selvästi, että liian myöhään otetuissa THC-näytteissä saattaa ilmetä 0.2 %:n ylittäviä määriä. Annex I (EC) No 1122/2009 on EU:n näytteidenottoa määrittävissä säännöissä todetaan, että näytteidenoton tulee tapahtua hampun kukinnan kehityksen mukaan. Koska FINOLA kukkii huomattavasti aikaisemmin kuin Keski-Eurooppalaiset lajikkeet, tulee näytteiden ajankohtaan kiinnittää erityistä huomiota, eikä sen tule tapahtua liian myöhään. Tämän hampunkehitykseen kuuluvan asian FT J.C. Callaway totesi jo vuoden 2008 kritiikissään (ikävä kyllä, ainoastaan pdf englanniksi).

=======================================================================================

Kylmäpuristetun Finola®-öljyn valmistus:

Elixi Oil Oy, Somero

ÖLJYN MYYNTI

ÖLJYHAMPUN VILJELYTEKNIIKKA 2002.PDF (140 kB)

TUTKIMUSTULOKSIA FINOLA-SIEMENHAMPUN (FIN-314) VILJELYKOKEESTA
MTT:N POHJOIS-SAVON TUTKIMUSASEMALLA 2002

ÖLJYHAMPUN VILJELYTEKNIIKKA 2005.PDF (80 kB)

Tutkimustuloksia FINOLA siemenhampun viljelykokeesta MTT:n Pohjois-Savon tutkimusasemalla (pdf)

ihonaika206_s25.pdf (60 kb)

Ihonhoidon erikoislehti. 2/2006. Kuopion yliopistosta uusi tutkimustulos: Hampunsiemenöljystä lievitystä atopian oireisiin.

Lisätietoja FINOLA-hampunsiemenen terveydellisyydestä löytyy seuraavista englannin kielisistä tieteellisistä julkaisuista (klikkaa otsikko). Tiedostot on vapaasti tulostettavissa:

"Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis", Journal of Dermatological Treatment, 2005, volume 16, pages 87-94, PDF by permission of Taylor & Francis AS (304 kB)

"Hempseed as a nutritional resource: An overview", Euphytica, 2004, volume 14, pages 65-72, PDF by permission of Kluwer Academic Publishers (176 kB)

Tietoa Finola-hampun viljelystä

FINOLA-hamppu on ainoa Suomessa jalostettu hamppulajike. Lajike poikkeaa täysin ns. huumehamppulajikkeista, sillä FINOLA-lajikkeen THC-arvo on hyvin alhainen ja noudattaa täten EU:n hyötyhampun viljelylle asetettuja määräyksiä. Se soveltuu hyvin pohjolan oloihin, koska se tuottaa täällä tuleentunutta siementä. Lajikkeen oikeudet rekisteröitiin EU:ssa v. 1999. Finola liitettiin EU:n hyväksyttyjen hamppulajikkeiden listalle vuonna 2003, ja poistettiin sieltä vuoden 2006 liian myöhään otettujen näytteiden takia. FINOLA palautettiin takaisin EU:n suorien tukien viralliselle tukikelpoisuuslistalle v. 2011. Maa- ja metsätalousministeriön suorittamat 2-vuotiset kenttäkokeet osoittivat kiistatta FINOLAn THC-arvojen pysymisen EU.n suositusten mukaisena, jos THC-näytteet otetaan EU:n komission määritysten mukaan. Kokeet osoittivat, että näytteet tulee ottaa 45-65 päivää kylvöstä. MAVI vastaa Suomessa näytteiden otosta.

FINOLA-hamppua viljellään ensisijaisesti siementuotannon vuoksi. Siemensato vaihtelee vuotuisten olosuhteiden mukaan, yleensä se on n 600-900 kg/ha. Siemenkoko on noin 2.5 x 4.5 mm; 11.3 g/1000 siementä. Siemenestä saadaan kylmäpuristettua terveellistä öljyä (35% siemenen painosta), joka sisältää runsaasti omega 3 ja 6 -rasvahappoja. Öljynpuristuksessa oheistuotteena saatavat puristeet sisältävät runsaasti proteiinia (35%) ja sitä voidaan käyttää eläinrehuna. Kokonaisia hampun siemeniä voidaan käyttää esim. kanan rehuna.

Koska FINOLAssa on vahvat juuret, se auttaa muokkaamaan maaperää kuohkeammaksi. Puinnin jälkeen maaperä saa hyödyllistä orgaanista materiaalia lannoitteeksi. FINOLA on hyvä esiviljelykasvi juureksille ja se auttaa lisäämään kastematokantaa. Hyvän varjostuskykynsä ansiosta FINOLA auttaa myös vähentämään rikkakasvien määrää kasvustossa. FINOLA on myös hyvä viljakasvien esikasvina. FINOLAn kasvatuksessa ei tarvitse käyttää mitään torjunta-aineita ja sen kukinta on hyödyksi mehiläisille.

Viljelyyn soveltuva peltotyyppi ja lannoitus

FINOLA viihtyy parhaiten hyvin ojitetulla kivennäismaalla (esim. hieno hieta). Hiesu- ja muut kuorettuvat ja huonosti vettä läpäisevät maalajit soveltuvat huonosti viljelyyn. Lannoituksessa tulee käyttää 60-80 kg typpeä/ha maan ravinnepitoisuuden mukaan. Liiallinen typen käyttö hidastaa kasvin tuleentumista.

Kylvö

FINOLA täytyy kylvää aikaisin toukokuussa hyvin muokattuun, ilmavaan ja lämpimään maahan (vähintään +10 astetta). Maan kyntö on eduksi. FINOLAn kilpailukyky rikkakasveja vastaan on alussa heikohko, mutta se paranee kasvin kehittyessä. Kylvösyvyys on 1-2 cm (riviväli 12 cm), 25-30 kg/ha. Kylvön jälkeen pelto olisi hyvä jyrätä. FINOLA ei ole hallanarka, mutta pitkäkestoinen kylmyys vahingoittaa kasvustoa. Nopea typen saanti on tärkeää, jotta kasvu pääsee hyvin alkuun. Oraan pitäisi nousta pintaan viikon sisällä kylvöstä. Hedeyksilöiden siitepöly alkaa levitä 35 päivän sisällä. FINOLAn keskivertokorkeus on 130 - 160 cm.

Puinti

Kasvukausi on 135 - 140 päivää. FINOLA ei helposti lakoonnu tuulen eikä kosteuden vaikutuksesta. Puinti alkaa olla ajankohtainen, kun siemenistä vähintään 70% on kypsiä. Siemenet ovat tällöin tummia. Myös pikkulintuparvien siementensyömistä kannattaa tarkkailla. Puinti saattaa olla ajankohtainen, jos suuret parvet syövät jatkuvasti siemeniä. Pakkanen on hyödyksi kasvun loppuvaiheessa. Puintia ei kuitenkaan tule jättää liian myöhäiseen syksyyn, erityisesti jos syksy on hyvin sateinen, sillä sateet edesauttavat homeen muodostumista siementen ympärille, kasvin yläosiin.

Oljet voi paalata; niitä tulee noin 5-7 suurpaalia/ha. Kuitu on verrrattavissa pellavan kuituun. Ne voidaan silputa ja käyttää esim. eläinten kuivikkeena, kompostimateriaalina tai briketöidä polttoaineeksi. Oljet voi myös silputa maahan lannoitteeksi lisäämään maan ravintoarvoa.

FINOLA-öljysiemenhampun tutkimustuloksia

FINOLA (FIN-314) viljelykokeesta MTT:n Pohjois-Savon tutkimusasemalla. Lisätietoja viljelystä löytyy avaamalla seuraavat dokumentit. Tiedostot on vapaasti tulostettavissa:

ÖLJYHAMPUN VILJELYTEKNIIKKA 2002.PDF (140 kB)

ÖLJYHAMPUN VILJELYTEKNIIKKA 2005.PDF (80 kB)

Finola® kylmäpuristettu hampunsiemenöljy

Finola: 100% puhdasta suodattamatonta hampunsiemenöljyä, kylmäpuristettu suomalaisesta FINOLA-hampunsiemenlajikkeen siemenistä (aikaisemmalta nimeltään FIN-314). Öljy on varastoitu tummiin lasipulloihin säilymisen varmistamiseksi. Viljelyssä ei ole käytetty kasvi- tai tuholaismyrkkyjä. Finola® hampunsiemenöljy sisältää runsaasti elimistölle tärkeitä omega-3, 6 ja 9 -rasvahappoja.

ÖLJYN MYYNTI

Suositeltu käyttö ruokavalion täydentäjänä: 1-2 ruokalusikallista öljyä päivässä lisättynä salaatteihin, höyrystettyihin tai raakoihin vihanneksiin, perunoille, pastaan tai riisiin. Sopii valkosipulin kanssa leivälle levitteeksi tai dippikastikkeeksi. Erinomainen lisä marinaadiin, salaattikastikkeisiin, kylmiin tai lämpimiin kastikkeisiin, pateeseen sekä keittoihin.

Säilyy tuoreena n. 3 kuukautta avaamisen jälkeen, jos pullo säilytetään suljettuna jääkaapissa. Pakastaminen lisää öljyn käyttöaikaa.

Tästä öljystä 75% koostuu ihmisen terveydelle välttämättömistä linoli- ja alfalinoleenihapoista. Lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että näiden monityydyttämättömien rasvahappojen nauttiminen voi auttaa monissa kroonisissa ja rappeuttavissa sairaustiloissa. Tuote sisältää myös harvinaista ja biokemiallisesti arvokasta GLA:ta (n. 4%) ja SDA:ta (n. 2%).

Varoitus: Monityydyttymättömien öljyjen kuumentaminen yli 150:ssä C-asteessa voi muuttaa niiden molekyylisen rakenteen terveellisistä cis-muodoista epäterveellisin trans-muotoihin ja peroksideiksi.

_________________________________________________________________________________________

Finola-nimi ja pisara-logo on rekisteröity tavaramerkki.

FINOLA-öljyhamppulajike nauttii OECD:n Jalostajan oikeus -suojaa.

©1998- 2017 Finola®